Mijn favorieten

Emotie of verstand?

Verhuizen doe je meestal uit vrije wil. Je wilt een grotere woning of juist een kleinere tuin. 

Vaak worden verhuiskeuzes op emoties gebaseerd maar tegenwoordig merk ik ook maar al te vaak dat verhuizen soms puur een verstandige keuze is. Dat heeft dan meestal te maken met gezondheid en daar vaak aan afgeleid: leeftijd.
Uiteindelijk is steeds het doel om de omstandigheden waarin je woont te verbeteren, aan te passen naar de fase in het leven van dat moment. Een soort onbezorgde gemoedstoestand creëren.


Dat dat vooraf stress met zich meebrengt is een gegeven.
Je moet dingen regelen, spullen weggooien, dozen inpakken, je nieuwe huis opknappen, dozen uitpakken, alles inrichten en daarnaast de dagelijkse dingen blijven doen. En dan hoop je dat je verwachtingen in de nieuwe woonsituatie een beetje uitkomen.

Nu de vakantieperiode aanbreekt worden er bijna vergelijkbare plannen gemaakt. Waar gaan we heen en wat moeten we dan allemaal meenemen? Heb je ergens een huisje gehuurd, ga je met de caravan of lekker all-inclusive in een hotel?
Dat dat vooraf stress met zich meebrengt is een gegeven.
Net als met een verhuizing hoop je dat het voldoet aan je verwachtingen en je uiteindelijk onbezorgd kunt genieten. Maar ook nu moet je moet dingen regelen, inpakken en ondertussen gaat het even gewoon door.

Wij blijven straks een paar weekenden ouderwets met de tent in Nederland, best leuk hoor. In ieder geval super gezellig op de camping met vrienden. Maar eer dat we dan met een volgeladen auto mét aanhanger én onze dochter én hond straks op pad gaan geeft te denken. We moeten nog een hoop regelen!

Ook ik streef naar het hebben van een onbezorgde gemoedstoestand. Gezond van iedere dag genieten is al een groot goed. Op vakantie in een tent is dat niet anders, maar dan wel mét plasemmer. Laat de emotie dan maar weg want dat is puur gezond verstand!

Succes met inpakken, wat de reden ook is.

Column in Sa! 2018