Mijn favorieten

Kijken, kijken, kopen

Na lang zoeken heb je eindelijk je droomhuis gevonden en omdat je in de huidige markt snel moet zijn, kom je direct in actie. Je maakt een afspraak voor een bezichtiging bij de verkopende makelaar en je checkt nog even bij je financieel adviseur of er sinds je vorige gesprek nog wijzigingen zijn.
So far, so good.
De spanning loopt op want je bent goed voorbereid en klaar voor de bezichtiging, toch?! Of zijn er toch nog onverwachte situaties? Jazeker!


Soms komt er nog vóór de bezichtiging al een belletje van de makelaar dat de bezichtiging niet doorgaat, de woning al is verkocht. Een andere keer heb je na bezichtiging misschien al een bod uitgebracht en krijg je te maken met collega-bieders die ook een bod uitbrengen. Het kan ook voorkomen dat de verkoopprocedure wordt aangepast, waardoor geïnteresseerden allemaal een uiterst bod kunnen uitbrengen en de verkopen een koper kiest. En ben je de gelukkige koper, dan is het zaak snel een (voorlopige) koopovereenkomst te tekenen. Want zolang deze koopovereenkomst niet door beide partijen is ondertekend, is de koop niet bindend. Er moet voldaan worden aan het zgn. schriftelijkheidsvereiste, een serieuze zaak dus!
Als koper kun je ook kiezen om een eigen aankoopmakelaar mee te nemen die met de verkopende makelaar onderhandelt. Dat is een nog betere voorbereiding. De aankoopmakelaar weet wat er kan spelen en weet hoe hij (of zij) kan inspelen op dergelijke situaties. Zorg dus dat je goed voorbereid gaat kijken, kijken en kunt kopen!

Wil je meer weten?
Bel of mail ons of nog beter: loop eens binnen bij de Hoofdstraat 6. Je bent van harte welkom!

Column in Sa! 2020