Mijn favorieten

Marktwaarde of WOZ-waarde

Voor het vaststellen van de waarde van een woning zijn er verschillende mogelijkheden. Zo gebruikt de een de marktwaarde, een ander een waardebepaling en een derde de WOZ-waarde. Maar wat is nu de juiste waarde?

Een WOZ-waarde wordt gebruikt voor het bepalen van heffingen door gemeente en hoogheemraadschap en dient als uitgangspunt oor het vaststellen van het huurwaardeforfait. Dit is de belasting die u betaalt over de waarde van uw woning.
Een marktwaarde wordt gebruikt voor de aan- of verkoop van een woning. Beide waarden zijn dus verschillend en worden gebruikt voor een ander doel. Ze kunnen hetzelfde zijn, maar worden niet voor hetzelfde gebruikt.

De marktwaarde is van belang voor bijvoorbeeld de financiering van een woning.

Als enige NVM-taxateur van Gorredijk stel ik om verschillende redenen waardes vast en werk taxatierapporten uit. Woningen binnen een straal van 20km vallen binnen mijn werkgebied dus ik ben intussen goed bekend in de hele regio. Tegenwoordig moet voor de financiering van een woonhuis het rapport ook altijd gevalideerd worden door een taxatie-instituut, op deze manier komt voor de hypotheekverstrekker een betrouwbare waarde tot stand.

Soms kunt u op basis van de WOZ-waarde toch een hypotheek afsluiten of aanpassen. Dit hangt af van de hoogte van uw hypotheek ten opzichte van de WOZ-waarde.

Het bepalen van de WOZ-waarde wordt gedaan door het gemiddelde te nemen van de verkoopprijzen en kenmerken van vergelijkbare woningen in de buurt. Hierbij wordt geen rekening gehouden met de staat van onderhoud, de omgeving en andere omstandigheden.
Bovendien is de WOZ-waarde een zo goed mogelijke schatting van de marktwaarde op 1 januari van het jaar ervóór. Dat betekent dat deze minimaal 1 jaar achterloopt op de marktwaarde. In een markt met veel prijsschommelingen kan deze dus behoorlijk afwijken van de marktwaarde van de woning.

Mocht u bezwaar willen maken op uw WOZ-waarde kunt u dat met mijn taxatierapporten onderbouwen. Dit is een volledige taxatie die echter niet gevalideerd hoeft te worden.

Ook kunt u mij vragen een waardebepaling van uw woning te maken. Dit is een schatting van de waarde van een woning en dient doorgaans als een basis om te komen tot een vraagprijs voor een te verkopen woning.

Het is voor veel mensen best lastig deze waardes om de juiste reden toe te passen. Vraag daarom altijd advies zodat u een rapportage krijgt waar u ook echt iets aan heeft.