Mijn favorieten

Vrij Op Naam

Veel woningen worden gekocht of verkocht met "kosten koper". Dat betekent dat de bijkomende kosten voor rekening van de koper zijn.
Het gaat dan om de overdrachtsbelasting en de notariskosten voor de leveringsakte.

De overdrachtsbelasting is 2% van de koopsom en de leveringsakte bij de notaris is gemiddeld ca.
€ 600,-.

Natuurlijk kun je de woning ook "Vrij Op Naam" (VON) kopen of verkopen.

Het uitgangspunt is dat je als koper en verkoper overeenstemming met elkaar bereikt, je kunt dus altijd de "Kosten Koper" veranderen in "Vrij Op Naam" of andersom als je het maar samen eens bent.

Wat is het voordeel en/of nadeel?


Voor de koper lijkt het voordelig. Stel je koopt een woning die voor € 250.000,- k.k. te koop staat en die nu wordt aangeboden voor € 250.000,- VON. Het voordeel is dan ca. € 5.500,-
Koop je dezelfde woning voor € 240.000,- k.k. dan komt daar ten opzichte van VON nog ca.           

€ 5400,- aan kosten bij. In beide gevallen kom je dus uit op ca. € 245.000,-.

Zou je dezelfde woning voor minder dan € 240.000,- k.k. kunnen aankopen dan ben je voordeliger uit dan met € 250.000,- VON. Dus blijven nadenken en rekenen! Een aankoopmakelaar kan je hier ook bij helpen natuurlijk.

Het idee dat een koper bij aankoop Vrij Op Naam geen eigen geld hoeft in te brengen is niet juist. De bank gaat uit van 97% van de koopsom, dus de laatste 3% moet je nog steeds aan eigen geld hebben. Het kan zijn dat als uit het taxatierapport een hogere waarde dan de koopsom blijkt, dit een andere berekening wordt maar houd altijd rekening met het inbrengen van eigen geld.


De verkoper moet bij VON rekening houden dat zijn opbrengst lager wordt, immers hij moet de overdrachtsbelasting betalen en de notariskosten voor de leveringsakte. De eventuele overwaarde valt dan lager uit.

Vraag altijd je hypotheekadviseur hoe het in jouw geval uitpakt.

In het kort:

Uitleg vrij op naam:
Onder vrij op naam vallen de volgende kosten:
-Overdrachtsbelasting 2% over de koopsom (woningen)
-Notariskosten voor de opmaak van de akte van levering + kadasterkosten voor inschrijving akte van levering (koopakte) + btw, circa € 600,--

De koper betaalt bij vrij op naam altijd zelf de volgende kosten:
De kosten die mogelijk gemaakt moeten worden voor het afsluiten van een hypotheek:
bijvoorbeeld:
- notariskosten voor het opmaken van de hypotheekakte + -kadasterkosten voor het inschrijven van de hypotheekakte + btw, circa € 600,--
- taxatie rapport
- hypotheek advieskosten

Onder Vrij Op Naam vallen nooit de makelaarskosten. Als een verkoper een makelaar inschakelt voor de verkoop van zijn/haar woning dan zal de verkoper de kosten van deze makelaar moeten betalen. Als de koper een makelaar inschakelt voor de aankoop van een woning zal de koper de kosten van deze makelaar moeten betalen.