Mijn favorieten

Zon

Zon

Het is half januari, de kortste dag hebben we intussen achter de rug en de meeste mensen verlangen inmiddels weer naar de zon. Zon in je gezicht maar zeker ook zon in je huis, je tuin en op het terras.
We weten allemaal dat teveel zon ongezond is maar te weinig zon is ook weer niet goed.
Het is per persoon verschillend. De één kan uren in de zon zitten terwijl de ander liever in de schaduw blijft.

Bij het kopen van een woning merken we vaak dat de grootste voorkeur uitgaat naar een tuin op het zuiden en lekker de hele dag de zon. Waar dan vaak geen rekening mee wordt gehouden is dat het op warme dagen het wel heel erg warm kan worden in de besloten tuin op het zuiden. Geen zuchtje wind en de parasol biedt dan ook geen oplossing meer. Ook in huis zijn de zon en de warmte lastig te weren. Een balkon op het zuiden klinkt fijn maar er zijn heus momenten dat het vanwege de warmte niet is uit te houden.

Mensen met natuurlijke schaduw op het terras of in de tuin zijn dan spekkoper. Weemoedig wordt dan geluisterd naar de slapeloze nachten van de overburen vanwege de warmte. Een tuin op het noorden is niet per definitie een tuin zonder zon. Het hangt er helemaal vanaf hoe diep de tuin is maar ook hoe hoog je huis!
De keren dat we in Nederland lekker buiten kunnen zitten zijn er genoeg maar laten we ook niet vergeten dat we uiteindelijk meer binnen dan buiten zijn.

Blind staren op een tuin op het zuiden is dus niet perse verstandig. Vraag jezelf serieus af wat voor jou het prettigst is. Wakker worden door de zon uit het oosten of ’s avonds na het werk de laatste zonnestralen meepakken is namelijk ook fijn.
Er zijn diverse apps om de zonnestand in een tuin of terras te bepalen bijvoorbeeld  Sun Seeker Lite (in het engels)
Met deze app kun je precies zien waar de zon opkomt en ondergaat. Dit zonnekompas is handig bij bezichtigingen wanneer je als potentiële koper informatie wilt inwinnen over tuinligging, lichtinval en aantal zonuren.


Wees dus goed voorbereid en loop geen zonnesteek op!

Column in Sa! 2018